Frisian Sailing Company

Uw verblijf op de Zwarte Valk

Personenzahl_ZwarteValkAfvaarthaven: Makkum
Vaargebied: Waddenzee, IJsselmeer en Friese binnenwateren

Zwarte Valk

Stijl, comfort en duurzaamheid daar draait het om aan boord van de Zwarte Valk. 

Wakker worden en de natuur en de wereld zien ontwaken zittend met je rug tegen de roef (het leefgedeelte van de schipper) met een kop koffie of thee doet je al gauw het leven van alledag relativeren. Even geen mobiele telefoon, andere indrukken en frisse wind om je hoofd zorgen voor nieuwe energie en een ruimere blik.

De Zwarte Valk heeft een overnachtingscapaciteit voor 16 personen en kan tijdens een dagtocht 29 gasten meenemen. Doordat het schip relatief breed is, gaat ze tijdens het zeilen minder snel scheef. De Zwarte Valk is goed geschikt voor een vakantie op en aan het water voor familie- en vriendengroepen of een weekendje weg of teambuilding met het bedrijf, een vereniging of jeugdgroep. Door de enorme gastvrijheid aan boord voelt een ieder zich direct welkom en heerst er vooral een ontspannen sfeer! 

Green Key

De eigenaren hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en door hun bedrijfsvoering is de Zwarte Valk gecertificeerd met het Gouden Green Key keurmerk, het hoogst haalbare niveau binnen Green Key.
De motor voldoet aan de nieuwste milieu-eisen. Voor de aftimmering is Nederlands eiken gebruikt (twee bomen komen uit Zwolle, één eik komt van een landgoed in Vollenhove) en het schip beschikt voornamelijk over LED verlichting. Duurzaamheid stond ook bij de opbouw voorop.
Voor de gasten betekent het, dat er biologisch afbreekbare vaatwastabletten, afwasmiddel, toiletreiniger, toiletpapier, allesreiniger, zeep en shampoo aanwezig zijn. Dit hoeft u dus niet mee te brengen.

Zeilen op de Zwarte Valk

Zwarte Valk Start Drie Steden2018

De Zwarte Valk is één van de snellere traditionele zeilschepen op het IJsselmeer en de Waddenzee. Vele zeilwedstrijden (Pieperrace, Klipperrace en Brandarisrace) eindigde het schip in de hoogste regionen. Het schip is een makkelijke zeiler. En door de hydraulische zwaardlieren is het bedienen van de zwaarden kinderspel. De groep kan echter bij alle werkzaamheden aan dek meehelpen. Zeilervaring is niet nodig, de schipper en de matroos brengen de groep de fijne kneepjes van het zeilen op een authentiek schip bij. 

Thuishaven van de Zwarte Valk is Makkum. Van de ligplaats van de Zwarte Valk bent u in een uur door de sluis bij Kornwerderzand en zeilt u in het Nationale Park, Natura 2000-gebied en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een gebied met een uitzonderlijke flora en fauna. Tijdens uw bezoek aan één van de Waddeneilanden zijn er allerlei activiteiten mogelijk. Bij interesse vraagt u na op kantoor. Tijdens uw verblijf aan boord is de schipper u graag behulpzaam.

Omdat Makkum aan het IJsselmeer ligt, kunt u vanzelfsprekend ook een zeiltocht op het IJsselmeer maken. Enkhuizen, Medemblik, Stavoren, Workum zijn aantrekkelijke watersportplaatsen en mogelijke bestemmingen. Overlegt u aan boord met de schipper en laat u verrassen door de vele bekende en minder bekende plaatsen aan de Friese en West-Friese kust.  

Geniet met uw enthousiaste schipper Hessel van de overweldigende natuur van het Waddengebied en de historische havens aan het IJsselmeer. Bekijk het vaargebied

De bemanning van de Zwarte Valk

Aan het roer van de Zwarte Valk staat voornamelijk eigenaar / schipper Jantine van Berkel. Zij zet alles in het werk om de groep het gevoel van 'thuis' te geven en zeilt met een enorme liefde, enthousiasme en respect voor mens, natuur en schip!  

Indeling

Plattegrond Zwarte Valk

Vanuit de kuip leidt een kwart ronde trap naar het lichte, sfeervolle salon met twee gezellige eikenhouten tafels, een lekkere loungebank en een ruime keuken. De zithoek nodigt uit tot een uitgebreide maaltijd, een gezelschapspelletje en een gezellig samenzijn. Op de loungebank sluit u in een ontspannen atmosfeer de dag af. De twee glazen dekluiken zorgen voor veel lichtinval in de salon en de keuken.
De keuken is van alle gemakken voorzien. Een 6 pits gasfornuis met oven, twee koelkasten en een vaatwasser maken het eenvoudig hier voor een grote groep de maaltijden te bereiden.
In het voorschip bevinden zich 8 tweepersoons hutten. 4 hutten zijn voorzien van 2 bedden naast elkaar, de overige 4 hutten zijn voorzien van een stapelbed. De bedden beschikken over stevige matrassen, en de hutten hebben een waskom met warm en koud water, een radiator, een patrijspoort of dekraam.

Het schip beschikt over modern sanitair: twee toiletten en twee douches staan de groep ter beschikking.

Aan dek kunt u ontspannen genieten van het gezelschap aan boord en de omgeving zittend in de kuip of op het achterdek bij de schipper. Aan dek liggen een aantal zitzakken, waarop het ook prima vertoeven is!
Faciliteiten Zwarte Valk

Geschiedenis van de Zwarte Valk

Als eerste charterschip heeft de Zwarte Valk uit 1889 al een roemrucht leven achter zich. Door de restauratie in 2008 is neerlands laatst overgebleven ’s Gravenmoerse klipperaak voor de 4e keer aan een nieuw leven begonnen.
De Zwarte Valk liep in 1889 van stapel bij de werf van Kalkman in Capelle aan de IJssel. Het schip droeg toen de naam 'Vier Gebroeders'. Deze eenmast klipperaak voer in de beginjaren vooral vracht over de Maas. Pas in 1956 werd de mast verwijderd en is er een motor ingebouwd, tot die tijd heeft het schip gezeild. In 1970 werd het schip omgedoopt naar Zwarte Valk en ingezet voor de zeilende passagiersvaart. Toen nog met een ruim met de kooien langs de kant en een tafel in het midden.
2006 werd de Zwarte Valk gekocht door de huidige eigenaren Arjoderik en Jantine van Berkel, die het schip in 2 jaar geheel nieuw opgebouwd hebben.   

Kenmerken
Personenzahl_ZwarteValk
  • 8 tweepersoons hutten
  • Gezellige zithoek in de salon
  • Ruime, goed uitgeruste keuken
  • Zeilen elektrisch en met de hand te bedienen
Duurzaamheid
Green Key Gold
Green Key Gold
Waddengoud
Waddengoud
  • Eco-vriendelijke accommodatie
  • Voorkeur voor (Wadden-) streekproducten
  • 'Groene' schoonmaakmiddelen

Vergelijkbare schepen

Vertrouwen

Vertrouwen

Tjalk - Lemmer
24
16

Vertrouwen

Tjalk - Lemmer
24
16
Alida

Alida

Keenaak - Harlingen
35
24

Alida

Keenaak - Harlingen
35
24
Beantra

Beantra

Tweemastklipper - Lemmer
40
28

Beantra

Tweemastklipper - Lemmer
40
28
De Onderneming

De Onderneming

Paviljoentjalk - Lemmer
20
13

De Onderneming

Paviljoentjalk - Lemmer
20
13